DOLAR
32,4169
EURO
34,8293
ALTIN
2.431,85
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
30°C
Batman
30°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Yağmurlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

“KIDEM TAZMİNATI KIRMIZIÇİZGİMİZDİR”

Batman Emek ve Demokrasi Platformu, Atatürk Parkında bir araya gelerek, kıdem tazminat hakları iç in basın açıklaması yaptı.

“KIDEM TAZMİNATI KIRMIZIÇİZGİMİZDİR”
REKLAM ALANI
25.09.2023 13:29
186
A+
A-

Batman Emek ve Demokrasi Platformu;

“KIDEM TAZMİNATI KIRMIZIÇİZGİMİZDİR”

Batman Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamada bulunan Petrol-İş Şube Başkanı Veysel Kartal; “AKP bir siyasi partiden ziyade, işçinin Kıdem Tazminatını gasp etmek isteyen sermaye temsilcisidir. Nitekim AKP tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da kıdem tazminatından rahatsızlık, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ağzından daha net bir şekilde ifade etmiş oldu. Cevdet Yılmaz, “Kıdem tazminatında maalesef ciddi ödeme meseleleri var. Bir fon oluşturup bu meseleyi hem işçi, hem işveren lehine çözmek istiyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. OVP’de kıdem tazminatını da içerecek tarzda oluşturulacak bu yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde kanunla düzenleneceği ifade ediliyor. Bu demektir ki, Mart 2024’teki yerel seçimlerden sonra çalışanların 1936 yılından beri hak sahibi oldukları kıdem tazminatı uygulaması kaldırılmak isteniyor. Yani, 87 yıllık bir hakka göz dikilmiş oluyor.” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI’ÖDEMESİ İLERİYE ERTELENMİŞ ÜCRETTİR, İŞ GÜVENCESİDİR, İŞVEREN KEYFİLİĞİNİN FRENİ, EV SAHİBİ OLMA UMUDUNUN BAŞLANGICIDI”

“Kıdem Tazminatı ilk defa 1936 yılında herhangi bir feshe bağlı kalmaksızın hak kazanılan bir hak olarak düzenlenmesine karşın, zamanla işçi sınıfının mücadelesi ile ileri taşınmış, 1980 darbesi ile ağır bir yara alsa da, bugüne kadar işçi sınıfının en önemli kazanımı olarak varlığı devam etmiştir.” diyen Batman Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamada bulunan Petrol-İş Şube Başkanı Veysel Kartal sözlerini şöyle sürdürdü; “Kıdem Tazminatı için işçi öncesinde çalışmış, ancak alacağı işten çıkacağı tarihe ertelenmiştir. Sermayenin/işverenin temsilcisi olan AKP ise ülkeyi şirket, vatandaşları da işçisi olarak gördüğünden, patronunun yani sermayenin Kıdem Tazminatını kaldırma isteğini yerine getirmek için ne gerekiyorsa onu yapıyor, alın terimizi, iş güvencemizi, ev sahibi olabilme hayalimizi tamamen ortadan kaldırmak istiyor. AKP’nin öngördüğü bu yeni sistemde, bir yandan mevcut emekli aylıkları iyice düşük bir durumda tutulacak, diğer yandan da sanki bu eksikliği gideriyormuş gibi kıdem tazminatı yerine “ikinci bir emekli aylığı” verilerek çalışanlar aldatılmış olacak. Oysa meselenin özünde açıkça Kıdem Tazminatını kaldırmak yatmaktadır. AKP bu niyetini “kıdem tazminatına herkes erişemiyor” söylemi ile perdelemek istiyor. Eğer AKP’nin iddia ettiği gibi kıdem tazminatı hakkına herkes erişemiyor, çoğu zaman ödeme yapılamıyorsa bunun yolu kıdem tazminatını tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ortadan kaldırmak değildir. Bunun yolu işçilik alacaklarına güvence getirilmesi, sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, sosyal politikaların hayata geçirilmesidir. Ayrıca 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer aldığı gibi “Ücret Garanti Fonunun kıdem tazminatı dahil tüm işçi alacaklarını kapsayacak şekilde genişletilmesi ve ödemenin daha sonra işverenden tahsil edilmek üzere bu fondan karşılanması yasal hale getirilmelidir.”

“47 YILDIR FONA DEVREDİLMEK İSTENİYOR”

Batman Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamada bulunan Petrol-İş Şube Başkanı Veysel Kartal; “Kıdem tazminatı, aslında işçinin “ödemesi ileriye ertelenmiş emeğinin bir karşılığıdır”. Bu 87 yıllık hakkın ne vesile ile olursa olsun gaspına karşı tüm çalışanların, örgütlerinin karşı çıkması, sıkı durması, tavırlarını net bir biçimde ortaya koyması gerekir. 47 yıldır fona devredilmek istenen kıdem tazminatı neoliberal aklın ve işçi düşmanı hükümetlerin hedefindedir. Ancak 47 yıldır yapılan tüm girişimlerin yine işçi ve sendikaların direnişleri sonucu başarısızlıkla sonuçlandığını bir kez daha hatırlatmak isteriz. İş yasasının uygulanmadığı, sendikal örgütlenmenin neredeyse imkânsız olduğu, grevlerin yasaklandığı, çalışanların “yukarıda açıklık kesin aşağıda ölüm ihtimal” arasında ezildiği, emekliliğin hayal,  emekli aylığının kuşa döndüğü, emeğin yağmalandığı, taşeronlaştırmanın, özelleştirmenin hâkim kılınmak istendiği özetle çalışma yaşamının işçiler için cehenneme, sermaye için cennete döndüğü ülkemizde haklarımıza sahip çıkacağımızı, “insan onuruna yaraşır”  emeğin kutsal olduğu bir çalışma yaşamını kurmak için mücadele edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Haklarımızı ve kazanımlarımızı korumak adına; alanlarda mücadele etmeye, demokratik her türlü hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz. Kıdem tazminatı çalışanların kırmızıçizgisidir! Kıdem tazminatı hakkımızı tasfiye etmeye niyetlenen iktidara bir kez daha hatırlatırız.” şeklinde açıklamada bulundu. Basın açıklamasına Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, HDP Batman İl Başkanı Hüseyin Sarık, BARO Başkanı Av. Erkan Şenses, Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Nurettin Şimşek, SES Batman Dönem Sözcüsü Deniz Topkan, Yeşil Sol Parti, DBP, Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve işçi emekçileri katılım sağlayarak destek verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.