DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

“Her yıl 25 bin kadın kansere yakalanıyor”

Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen panelde konuşan Pembe İzler Kadın Derneği Başkanı Arzu Karataş, her yıl Türkiye’de 25 bin kadının meme kanseri olarak sisteme dahil olduğunu ifade etti.

“Her yıl 25 bin kadın kansere yakalanıyor”
REKLAM ALANI
31.10.2023 08:41
143
A+
A-

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen kanser konulu panele Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Fulya Soybaş Işık, Pembe İzler Kadın Derneği Başkanı Arzu Karataş, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Akyüz konuşmacı olarak katıldı. Kanserle savaşını kazandıktan sonra hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla bir dernek kuran ve kanser hastalarının mücadelesine destek olan Pembe İzler Kadın Derneği Başkanı Arzu Karataş, “Ağırlıklı olarak kadın kanseri konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her yıl Türkiye’de 25 bin kadın, meme kanseri olarak sisteme dahil oluyor. 4 bin 500 kadın, yumurtalık kanseri, 2 bin 500 kadın, rahim ağzı kanseri, 3 bin 400 civarında da rahim kanseri olarak sisteme dahil oluyor. Bu arada ben 1994’te hemşirelik yapan birisiyim. Bugün geldiğimiz noktada eskiye oranla sağlıkta reform olduğunu düşünüyorum. Özel hastaneler, devlet hastaneleri, KETEM‘in de bir mucize uygulama olduğunu düşünüyorum. 381 KETEM merkezi var. Gerçekten rahim ağzı ve mamografi uygulaması mucize” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Meme kanserinde erken teşhisin önemine değinen Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Serkan Sünger, “Yapılan bir araştırmada Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde meme kanseri görülme sıklığının batıya görev iki kat az olduğu tespit edilmiş. Fakat baktığımızda, bizim yakaladığımız meme kanserleri genellikle üç ya da dördüncü evrelerde. Batıda bu dörtte bir oranında. Yani 4 kişiden birini geç yakalarken, bizde ise dört kişiden üçü maalesef geç yakalanmakta. Bu da bizim taramalara önem vermediğimizi, ya da bununla ilgili herhangi bir önlem almadığımızı da gösteriyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.