DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
31°C
Pazartesi Açık
31°C
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Açık
32°C

Raman’ın özgür ruhları

Batman’da yıllar önce köylülerin doğaya bıraktığı atlar, Güney ve Doğu Raman dağlarında zamanla doğal hayata uyum sağlayıp yabanileşerek Raman bölgesinin simgesi haline geldi.

Raman’ın özgür ruhları
12.07.2025 16:03
6
A+
A-

Raman bölgesinde doğal hayat ve endemik bitkiler doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Bunun yanı sıra yıllar önce sahipleri tarafından doğaya bırakılan atlar, doğaya uyum sağlayarak 10-12 bireylik gruplar halinde yaşamlarını sürdürüyor. Anadolu’da bu atlar, genellikle terk edilmiş atlara verilen isim olan ‘yılkı atları’ kavramıyla anılırlar. Türkçede bu kelime, ‘kendi halinde yaşayan, bağımsız at’ anlamına gelir ve dünya edebiyatında da Orhun Abideleri ve Dede Korkut hikayelerine konu olmuştur.

Batmanlı fotoğraf sanatçısı Orhan Kartal, daha önce çektiği yılkı atlarının fotoğraflarını paylaştı. Birçok yerli ve yabancı fotoğraf sanatçısı yılkı atları ile birlikte Raman Dağında bulunan atbaşlarını da kadrajına alarak iki değerli simgeyi ölümsüzleştiriyor. Batman’daki yılkı atları yaban hayatına zarar vermediğini ve bir zenginlik olduğunu ifade eden Kartal, “Batman’da bulunan atlara Yılkı atları denmektedir. Aslında Yılkı doğada serbest sürüler halinde yaşayan atlara verilen genel bir addır. Ülkemizde Yılkı atları tamamen doğada yetişmiş vahşi atlar değildir. Sadece Batman’a da özel değildir. Anadolu’nun birçok yerinde benzer atlara rastlayabiliriz. Çeşitli amaçlar ile at kullanan kişiler özellikle kışın bakım ve yem giderlerini karşılayamayan sahiplerince doğaya bırakılan atlardan oluşur. Bu serbest bırakılan atlar doğada kendi başlarının çaresine bakmakta ve eski vahşi dönemlerindeki doğal içgüdüleri ile hareket etmeye başlarlar. Yeniden kendi sürülerini oluştururlar. Bu sürüler 10 ila 12 attan oluşturabilirler. Doğaya serbest bırakılan bu atlar zaman zaman bu atlara yeniden ihtiyaç duyulduğunda yeniden yakalanırlar ve bir süreliğine yine hizmete koşturulurlar. Büyük bir sürüden rastgele yakalanan bu atlar kullanıldıktan sonra yine doğaya salınmaktadırlar ve bu anlamda sahipleri yoktur ve bilinemez. Bu sebepledir ki Raman Dağında sayıları gittikçe azalan bu atlara sahip çıkalım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.