DOLAR
32,5151
EURO
34,8172
ALTIN
2.438,97
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
29°C
Batman
29°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Şeyh Kerem CENGİZ – ‘ŞEYH NUREDDİN BUKARKİ’

Değerli arkadaşlar Şeyh Nureddin Nurani Şeyh Yusuf Hz. Oğlu Şeyh Şemseddin’in kardeşidir. 

Şeyh Kerem CENGİZ – ‘ŞEYH NUREDDİN BUKARKİ’
REKLAM ALANI
24.12.2023 11:12
280
A+
A-

Şeyh Sait olayında başkaldırıp destek verdiği için devlet tarafından suçlu bulunup köyü olan Zengulo’da askerler tarafından tutuklanıp 1926’da Elazığ istiklal mahkemesinde yargılanıp idam edilerek şehit olmuştur.

Kabri 5 yıl sonra kardeşi şeyh Şemseddin ile çıkarılıp müritlerin omuzunda aile köyü olan kamışlı’ya defnedilmiştir. Şeyh Nureddin 3 köy sahibi varlıklı çevrede bütün ağaların beylerin ziyaret ettiği cesur ve korkusuz biridir. Bölgede genellikle adaleti sağlamak yükünü üstlenmiştir. Şehit edildikten sonra 3 köyü de devlet tarafından satılmıştır. 1933 yılında oğlu Şeyh Hidayet ve ailesi Uşak’a sürgün edilmiştir. Oğlu Şeyh Hidayet bütün ailesine kol kanat gelerek orda yaşama mücadelesi verir.

Şeyh Hidayet sürgüne gitmeden önce onlar gelene kadar köylere bakması için at uşağı olan Emino’ya teslim etmiştir. Zengulo hariç diğer iki köy devlet tarafından satılmıştır. Zengulo’da ailenin sürgün edilmesinden fırsat bularak Emino denilen kişi Şeyh Hidayet’in bütün mallarını kendi üstüne geçirerek büyük bir ihanetin içine girmiştir. 14 yıllık sürgün hayatından sonra tekrar Sorka köyüne dönmüşler. Sorka köyünü Şeyh Hidayetin oğlu olan Şeyh Arab Cengiz’in çabaları sonucunda tekrar satın almışlardır. Şeyh Hidayet büyük bir âlim olduğundan müritlerin ‘Emret Emino’yu öldürelim’ demelerine rağmen hak gününü beklemiştir.

Emino daha sonra Şeyh Hidayet’in huzuruna sürünerek çıkmış, ayağını öpüp ‘Beni af et şeyhim, ben sana büyük bir ihanet ettim. Senin köyünü ve mallarını kendi üstüme yaptım. Sen ben kör annemle geldiğimde bana sahip çıktın.’ Der. Şeyh Hidayet ise Emino’ya tükürerek ‘Senle mahşer günü hesaplaşacağız’ der. Daha öncesinde Emino devlete giderek ‘Ben ölürsem beni Şeyh Hidayet öldürmüştür.’ diye ifade verir.

Şeyh Hidayet çevrede ilmi alimligi ve birçok kişiyi evlendirip ev bark sahibi yapmasıyla tanınır. Arapça, Kürtçe, Farsça ve Türkçe dillerini biliyordu. Farsça birçok beyti ve eserleri bulunmaktadır. Anne tarafından Aktepe Şeyhi Haseni Nurani’nin ailesindendir. Evliliğini ise amcası şeyh Şemseddin’in kızı olan Ayşe anne ile evlidir. Birçok âlimin yanına gelip ders aldığı, ülkenin dört bir tarafından ziyaretçileri olan büyük bir âlimdir. 1976 yılında vefat etmiştir.

Araştırma ve Derleme; Şeyh Kerem CENGİZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.