DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
34°C
Batman
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Yağmurlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

“SAĞLIKLI BİR BÜYÜMENİN ANAHTARI BORÇLANMA DEĞİL, TASARRUFTUR”

“SAĞLIKLI BİR BÜYÜMENİN ANAHTARI BORÇLANMA DEĞİL, TASARRUFTUR”
REKLAM ALANI
24.12.2023 11:09
110
A+
A-

Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, TBMM Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmeleri oturumunda konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, 2024 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi ile 2022 yılı merkezi yönetim kesin hesap kanunu teklifi hakkında HÜDA PAR adına söz aldı. Besmele ile konuşmasına başlayan Ramanlı, “2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi” ile “2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi” hakkında HÜDA PAR adına söz aldığını söyledi.

“23 ARALIK GÜNÜNÜN ‘DÜNYA ŞEHİT ÇOCUKLARI GÜNÜ’ OLARAK İLAN EDİLMESİ ÇAĞRISINI DESTEKLİYORUM”

Filistin’de 70 günden fazladır devam eden katliamlara değinerek konuşmasına başlayan Ramanlı, “Bütçe ile ilgili değerlendirmelere geçmeden önce yetmiş günden fazla bir süredir bombardıman ve işgal ile karşı karşıya kalan Filistin halkının ve kahraman mücahitlerinin direnişini selamlıyorum. 6 bini kadın ve 8 bini çocuk olmak üzere toplamda 20 bin insanın katledildiği Gazze’de, siyonist vahşetin kurbanlarından olan ve dedesinin ‘ruhumun ruhu’ diye seslenip cansız bedenini kucağına alıp sardığı, gözlerini öpüp yanağındaki yarasını ve saçlarına bulaşan tozu temizleyip kefenlediği kız çocuğu Rim’in doğum günü olan 23 Aralık’ın yani bugünün ‘Dünya Şehit Çocukları Günü’ olarak ilan edilmesi çağrısına desteğimizi ifade ediyorum. Bir bütün olarak Milletin Meclisi’nin de bu çağrıya duyarsız kalmaması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

“HÜKÜMET ŞİMDİDEN 2,5 TRİLYON LİRALIK BİR BÜTÇE AÇIĞINI GÖZE ALMIŞTIR”

Gündeme getirdiği Filistin meselesinin ardından “bütçe” ile ilgili görüşlerini aktaran Ramanlı, şöyle konuştu: “2024 yılı bütçesinde gelirler toplamı kabaca 8,5 trilyon lira, giderler toplamı da 11 trilyon lira olarak öngörülmüştür. Bu demektir ki hükümet daha şimdiden 2,5 trilyon liralık bir bütçe açığını göze almıştır. 2,5 trilyon lira bütçe açığı demek, 2,5 trilyon lira borçlanmak demektir. Bu da eğer öngörüler tutar ve bütçe açığı, tahminleri aşmazsa tabii. Borçlanmak demek, borcun faizine ödenen paranın daha fazla artması demektir. Yüksek faizler nedeniyle artan borçlanma maliyetleri ve geri ödemelerde yaşanan zorluklar, yüksek enflasyon ve belli aralıklarla nükseden ekonomik krizler demektir. Bütçe hazırlanırken mümkün mertebe gelir ve giderler arasında farkın oluşmamasına, eğer oluşacaksa bu farkın giderler lehine değil gelirler lehine olmasına dikkat edilmelidir. Mevcut bütçe açıklarının minimize edilmesi de ancak tasarruf uygulamaları ve israfa yol açan yol ve yöntemlerin tümüyle terkedilmesiyle mümkündür.”

“SAĞLIKLI BİR BÜYÜMENİN ANAHTARI BORÇLANMA DEĞİL, TASARRUFTUR”

Devamında Ramanlı, “Sağlıklı bir büyümenin anahtarı borçlanma değil, tasarruftur. Ancak maalesef bütçede tasarrufa veya israfın önlenmesine dair bir tablo ve projeksiyon göremiyoruz. Bütçede 2,5 trilyon lira borçlanmanın yanı sıra ayrıca 1,2 trilyon lira da faiz ödemesine ayrılmıştır. Faize ayrılan bu pay, bütçenin yüzde 11’ine tekabül etmektedir. 2023 bütçesine göre faize ayrılan payın artış oranı yüzde 94 olmuştur. Toplam yatırım harcamaları ise bütçenin yüzde 13,5’ine tekabül etmektedir. Faiz gideri neredeyse toplam yatırım harcamalarına yaklaşmıştır. Faize ayrılan miktar, 1 trilyon 92 milyar liralık Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden daha fazladır. Faiz ödemesi, 732 milyarlık Sağlık Bakanlığı bütçesinin 1,7 katı; 283 milyar liralık Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin ise 4,4 katı büyüklüğünde.” tespitine yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.