DOLAR
32,3590
EURO
34,6751
ALTIN
2.393,98
BIST
10.165,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Hafif Yağmurlu
23°C
Batman
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

BELEDİYEDEN ‘BATMAN PARK SATIŞI’ AÇIKLAMASI

BELEDİYEDEN ‘BATMAN PARK SATIŞI’ AÇIKLAMASI
REKLAM ALANI
06.12.2023 21:07
67
A+
A-

KAMUOYUNUN DİKKATİNE

HEDEP Grup Başkanvekili ve Antalya Milletvekili Saruhan OLUÇ, 05.12.2023’te kendi sosyal medya hesabından mecliste söylediği gerçek dışı beyanları yayınlamıştır. Bu ifadelerinde; bir Milletvekiline yakışmayacak söylemlerinin ardından, Batman Park AVM’nin gerçek değerinin TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği)’a göre 635 Milyon TL olduğunu söyleyerek ilgili yerin Batman Kayyımı tarafından 150 Milyon TL’ye satıldığına ancak daha sonra bu işlemden vazgeçildiğine değinmiştir.

Bu sebeple kamuoyunu ilgili konu hakkında bilgilendirme gereği hasıl olmuştur.

            Öncelikle Mülkiyeti Batman Belediyesine ait Batman Park Alışveriş Merkezinin önceki durumu ile ilgili şu bilgilerin bilinmesinde fayda vardır;

             Söz konusu taşınmazın üst kullanım hakkı kendi partileri döneminde (2008 yılında), 7 Milyon 555 bin TL’lik 29 yıllık kira bedeli ile taşınmazın 29 yıllık gelirini tek seferde peşin alıp kullananlar yine kendileri olmak üzere Bardakçılar Ltd. Şirketine verilmiştir. 2009 yılında Bardakçılar Ltd. Şirketi haklarını bir devir sözleşmesi ile Golden Park Turizm Yapı ve İşletmecilik Taahhüt İmalat Sanayi Ticaret A.Ş’ye devretmiştir.

2015 yılında HDPli Belediye yönetimi, Belediye Meclisi’nde ilgili arsanın satış kararını almış, Encümen marifetiyle 9 Milyon TL bedel ile satışını gerçekleştirmiş ve Golden Park A.Ş.’ye tapu devri yapılmıştır.

2015 yılında Mülkiye Müfettişlerince düzenlenen rapora göre; bazı eksiklik ve usulsüzlükler tespit edilerek ihalenin iptal edilmesi gerektiği belirtilerek soruşturma başlatılmış ve teftiş raporundan sonra ihale işlemi Belediye Encümeni tarafından iptal edilmiştir. İlgili firmaya ihale tutarı iade edilerek tapu tekrar Belediye adına tescil edilmiştir.

Daha sonra;

Teftişte belirtilen tüm eksiklikler giderilerek mevzuata uygun SPK Lisanslı Değerleme Şirketine değer tespiti yaptırılarak Belediyeye gelir getirmek amacıyla 2021 yılı Ekim ayı Belediye Meclis toplantısında söz konusu arsanın satış kararı alınmış ve 26 Kasım 2021 tarihinde 150 Milyon TL muhammen bedelle ihale edilmiştir. Ancak ihaleye katılım olmadığı için ihale iptal edilmiştir.

23 Mayıs 2022de yapılan açık ihalede ise ilgili taşınmazın;

HDP’li Belediye yönetimi tarafından 2015 yılına ait satış bedeli olan 9 Milyon TL, güncel enflasyon değerleme oranlarına göre 32 Milyon TLye tekabül etmektedir.

Yine, 2015 yılına ait döviz kurları esas alındığında, 9 Milyon TL, 3.449.688 Dolara karşılık gelmekte, Türk Lirası cinsinden ihale edildiği tarihteki bedeli ise 55.117.395,97 TL’ye tekabül etmektedir.

Sonuç olarak; enflasyon değerlerindeki artışı üzerine ekledikten sonra bile ilgili taşınmaz o günkü HDP’li Belediyenin yapmış olduğu ihalenin enflasyona göre güncellenmiş rakamının %468 fazlası, dolar kuru esas alındığında ise %272 fazlası olan 150.010.000,00 (Yüz Elli Milyon On Bin) TL bedelle 23.05.2022 tarihinde yapılan açık ihale usulü ile ihale edilmiştir.

Yapılan ihale, 2015 yılında HDP döneminde yapılan ihale ile aynı statüdedir. İhale Kanunu aynı İhale Kanunudur. Taşınmaz aynı taşınmazdır. Farklı olan ise Belediye yönetimi ve ihale sonucu Belediyemizin kasasına girmesini istediğimiz gelirin yüksek oluşudur. İptal sebebi iddia edildiği gibi kamuoyu baskısı değildir. İhaledeki iş ve işlemlerin eksikliğinden dolayı bizzat tarafımızdan iptal edilmiştir.

Sonuç olarak;

Geçmişte burayı kendi rant ve menfaatleri doğrultusunda çok komik rakamlara satanların, bugün bize bu şekilde izansızca saldırıda bulunmalarını kınıyoruz. Sayın Saruhan OLUÇ’a da önüne konan her kağıttaki notu sorgulamadan okumamasını, kamuoyu ile paylaşmamasını tavsiye ediyoruz. Zira ona o notu iletenler daha kendi yalanlarının ve iftiralarının izahını bile kamuoyuna yapamayanlardır. Son olarak; Diyelim ki ilgili taşınmazın değeri sizin ifadenizle 635 Milyon TLydi. Neden bu kadar kıymetli bir taşınmazı 9 Milyon TLye sattınız? Bu konuda kendi yöneticilerinize herhangi bir hesap sorabildiniz mi? Bu tutarsızlığı kendinize dahi izah edebiliyor musunuz?

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Batman Belediyesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.