DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
34°C
Batman
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Coşkusu

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yıldönümü İlimizde Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Coşkusu
REKLAM ALANI
29.10.2023 16:31
108
A+
A-

28 Ekim Cumartesi günü çelenk sunma töreniyle başlayan Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü 29 Ekim Pazar Günü düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Vali Ekrem Canalp, Tebrikleri Kabul Etti
Vali Ekrem Canalp, Valilik makamında protokol üyelerinin, mülki, adli ve askeri erkan, emniyet mensupları, gaziler, şehit yakınları, kamu kurum yöneticileri, muhtarlar ve STK temsilcilerinin tebriklerini tek tek kabul ederek, katılımcıların bayramını kutladı.
Cumhuriyetimiz 100 Yaşında
Tebrikat töreninin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Valilik karşısında bulunan Turgut Özal Bulvarı’nda düzenlenen kutlama tören ile devam etti.
Vali Ekrem Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç ile birlikte tören aracı üzerinde öğrencilerin ve halkın bayramını kutlamasıyla başlayan kutlama töreni; aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşu bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okundu.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajının okunmasıyla devam eden kutlama programı, Valimiz Ekrem Canalp’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam etti.
Vali, “Bugün, geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede büyük umutlar ve emin adımlarla birlik ve beraberlik içerisinde yürürken, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Türk Milletinin Karakterine ve Geleneklerine En Uygun İdare” olarak ifade ettiği geleceğimizin teminatı, dirilişimizin sembolü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını kutlamanın gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz.
Cumhuriyetimiz, 29 EKİM 1923 tarihinde yani bundan tam 100 yıl önce bugün; “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. İdare usulü, halkın mukadderatını, geleceğini bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır. Türkiye Devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir.”  ifadeleriyle ilan edilmiştir.
Yurdunun dört bir yanı emperyalist kuvvetler tarafından işgal edilmiş olan bu millet, işgalci kuvvetlerin boyunduruğundan kurtulmak için mücadeleye girişmiş ve yıllarca hastalıklarla, yokluklarla, cehaletle ve bitip tükenmeyen savaşlarla yaşayarak Kurtuluş Savaşını kazanmayı başarmıştır.

İşgal kuvvetlerine karşı yurt topraklarını savunma mücadelesi olarak bilinen Kurtuluş Savaşımız, milletin bulunduğu kötü durumdan kurtulmak için son umut kaynağı olmuş, çok cepheli siyasi ve askeri mücadele, milletin kendine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmesi ile başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır.

Biz, İstiklal Harbimizi zaferle neticelendirirken ve sonrasında yeni Cumhuriyetin temellerini atarken, bunu bir millet olarak, ortak duygu, ortak hedef ve ortak idealler etrafında kenetlenerek başardık. Yaşadığımız tüm badireleri birlik ve beraberliğimizden ödün vermeden aşkla, şevkle aşıyoruz. Tarih buna şahittir…
Bugün, 780 bin kilometrekarelik vatan toprağında hür ve bağımsız yaşayabiliyorsak, bugün alnımız açık, başımız dik, gururla yürüyebiliyorsak, bugün mazlum milletlerin sesi olabiliyorsak, bu Cumhuriyetimizi kuran milli ruh, milli şuur, milli duruş sayesindedir. Bizler birlikte oldukça, bu ruhu taşımaya devam ettikçe yenemeyeceğimiz düşman, aşamayacağımız engel yoktur.
Değerli Batmanlılar, Cumhuriyet sadece toplum olarak yaptığımız bir sözleşmeden ibaret değildir. Cumhuriyet, binlerce yıllık köklü hareketle kurulmuş ve binlerce yıllık tecrübenin, binlerce yıllık geleneğin üzerinde yükselmiştir. Cumhuriyetimizin mayasında; devrin zor koşullarında tek bir çocuk hastalıktan ölmesin diyen doktorlarımızın, hemşirelerimizin, ebelerimizin çabaları vardır. Cumhuriyetin temelinde Adaletin, hukukun tecellisi için hayatlarını milletine adayan genç hukukçularımızın göz nuru var. Cumhuriyetin temelinde Milletin huzur ve güveni için 24 saat tetikte olan askerimizin, polisimizin fedakarlığı var. Cumhuriyetin temelinde Devletin şefkatini, onurunu ve gücünü vatanın her köşesine ulaştıran Mülki İdare Amirlerimizin, bütün devlet memurlarımızın vakur duruşu var.  Yerin binlerce metre altından petrolü çıkaran hayatlarını ülkelerinin refahına adamış olan petrolcü emekçilerimizin emeği var, alın terleri var. Birde cumhuriyetin ağacında bu milletin kanları var, canları var, cesaretleri vardır, hürriyet aşkı vardır. Bağımsızlığını kaybetmektense canını vermeyi göze alan, Yar’dan da, Ser ’den de geçen amma vatan toprağının bir karış toprağından asla vazgeçmeyen binlerce Mehmet’in kanı var.
Her anı kahramanlıklarla dolu eşsiz bir mücadele örneği olan Kurtuluş Savaşımız, Milletimizin var olma mücadelesidir. Cumhuriyet ise yeniden dirilişimizin sembolü olmuştur. Aziz Milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde Kurtuluş Savaşı mücadelesinde her türlü yokluk ve imkânsızlığa rağmen bir bağımsızlık destanı yazmıştır. Yüce milletimiz, kudret ve iradesiyle vatan edindiği Anadolu topraklarını parçalanmaktan kurtarmıştır. Bu mücadele süresince milletimizin en büyük güç kaynağı, istiklal ve istikbaline olan sarsılmaz inancı olmuştur.
Değerli Öğrencilerimiz,
Cumhuriyet, erdemin, faziletin, halk iradesinin, hak ve hukukun ve medeniyetin adıdır. Bu idare sisteminde insan hakları, milli dayanışma, ferdin ve toplumun huzur ve refahı azami ölçüde sağlanabilmektedir. Cumhuriyetimizin ilanından bugüne kadar eğitimde, kültürde, sağlıkta, ekonomide, altyapı hizmetlerinde kısaca her alanda muazzam gelişmeler sağladır. Bu nedenle Cumhuriyeti korumak ve yaşatmak en temel görevimizdir. Bunun için gerekli olan güce, yeterli akla, birikime ve tecrübeye sahibiz. Cumhuriyetin fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür vatandaşları olarak inşallah, hep birlikte büyük işler başardık ve başaracağız. Bunun için de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesi ile ihtiyacımız olan tek şey çalışkan olmaktır.
Bugün Türkiye Cumhuriyeti, sadece kendi vatandaşlarının değil, aynı zamanda bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mağdurların, mazlumların, soydaş ve kardeş toplulukların da umut kaynağı haline gelmiştir. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize yönelik saldırıların gerisinde, devletimizin bu seviyeye ulaşmış olmasından duyulan rahatsızlık vardır.
Unutulmamalıdır ki, Türkiye Cumhuriyeti dün olduğu gibi, bugün de iç ve dış mihraklara karşı gereken cevabı, her zaman verebilecek güç ve kudrete sahiptir. Bin yıldır bu topraklarda birlikte huzur ve güven içerisinde kardeş olarak yaşıyoruz. Dolayısıyla bizi bölmeye çalışanlara asla fırsat vermeyeceğiz.
Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100’cü yılını, yeni ve büyük kazanımlarla, daha büyük bir coşku içinde ve dünya    vatandaşlığı değerli bir ülke olarak, heyecanla hep birlikte idrak ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor; hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.  Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun… Nice Yüz Yıllara…” diye konuştu.
Öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından, TOKİ Kazım Karabekir Ortaokulu halkoyunları ekibi gösterisi ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon dallarında düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesini ardından kutlama programı, tören geçişiyle sona erdi.
Programa; Vali Ekrem Canalp ve Eşi Dr. Ayten Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, Vali Yardımcıları, protokol üyeleri, kamu kurum yöneticileri, STK temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.