DOLAR
38,7607
EURO
43,6416
ALTIN
3.911,52
BIST
9.701,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Eczacılar Sorunlara Çözüm İstiyor

14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla mesleki sorunlarına dikkat çeken eczacılar, ilaç yoklukları, fiyat farkları ve değişen ödeme koşulları gibi birçok konuda yaşanan sıkıntılara yönelik çözüm çağrısında bulundular.

Eczacılar Sorunlara Çözüm İstiyor
14.05.2025 21:59
2
A+
A-

Her yıl 14 Mayıs’ta kutlanan Dünya Eczacılık Günü, eczacıların sağlık sistemindeki hayati rolünü bir kez daha gündeme getiriyor.

Eczacılar, sadece ilaç temin etmekle kalmıyor; aynı zamanda doğru ilaç kullanımı, ilaç güvenliği ve tedavi sürecine dair danışmanlık hizmeti de veriyorlar. Ancak her geçen gün değişen mevzuatlar, öngörülemeyen fiyat farkları ve ilaç teminindeki sıkıntılar, eczacıların mesleki yükünü artırdığını belirten eczacılar, bu durumun kendilerini hastalarla doğrudan yüzleşmek zorunda bırakarak zorlu bir sürece neden olduğuna dikkat çekti.  Eczacılar, mesleki sorunlarını dile getirerek, yaşanan ilaç yetersizlikleri, fiyat farkları ve sistemsel uyumsuzlukların halk sağlığını ve mesleki işleyişi olumsuz etkilediğini vurguladı.

“İlaç sektöründe en yetkin kişiler eczacılardır”

Eczacıların sağlık sisteminin vazgeçilmez bir halkası olduğunun altını çizen Eczacı Dilan Acet, “Eczacıların toplumdaki rolüne baktığımızda; eczacı, sağlık sisteminin en önemli halkalarından bir tanesi olarak görev yapmaktadır. Halkın doğrudan ilaca ve ilaç danışmanına ulaştığı bir sektör olarak rol almaktadır. Eczaneler, halk için güvenilir ve bilimsel hizmet sunan bir alandır. Tedavinin en önemli basamaklarından bir tanesi de ilaçtır ve ilaç sektöründe en yetkin kişiler eczacılardır. Çünkü gerek aldıkları eğitim gerekse sahada yaptıkları çalışmalarla çok önemli bir rol üstlenmektedirler,” dedi.

“Bu önemli meslekte bazı sıkıntılar yaşanmaktadır”

“Eczacılar, sağlık sektöründe ilacın üretiminden tüketimine kadar her aşamasında yer alan, ilaç danışmanlığından kontrollerine ve yan etkilerine kadar her alanda sorumluluk taşıyan kişilerdir.” diyen Acet konuşmasına şöyle devam etti: “Bu bağlamda eczacılar tedavide önemli bir rol üstlenmektedirler. Sağlıkta her şey, doğru tedaviyle sonuçlanır. Bu önemli meslekte bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunlar; ilaçlarda ödeme koşullarının her gün değişmesi, halkın doğrudan ulaştığı birinci basamak olmamız nedeniyle bu değişiklikleri açıklamakta yaşadığımız zorluklardır. Bununla beraber ilaç ödeme koşullarının ve ilaç fiyat farklarının sürekli değişmesi ile eşdeğer ilaçlarda yaşanan sorunlar da bizleri zor durumda bırakmaktadır. Halka ilaç hizmeti sunması gereken eczacıların, bu durumları açıklamak zorunda kalması, ek yük oluşturmaktadır. Bütün bu sorunların çözümü, sistemlerin birbiriyle uyumlu ve entegre hâle getirilmesiyle mümkün olabilir,” ifadelerini kullandı.

“İlaç yoklukları eczacıları ve hastaları zorluyor”

Eczacı Gülistan Yalçın ise şunları söyledi: “Eczacıların yaşadığı belli başlı sıkıntılar var, ancak en çok ilaç yokluklarından dolayı sorun yaşıyoruz. İlaç yoklukları sebebiyle gün içerisinde hastalarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Eskiden bu sorun daha fazlaydı, şu anda biraz azaldı ancak hâlâ büyük problemler yaşıyoruz. Devletten ve SGK’ dan isteğimiz, bu ilaç yokluklarını gidermeleridir. Bir diğer sıkıntı ise ilaçlarda oluşan fiyat farklarıdır. Özellikle her gün raporlu ve emekli hastalarımızın ilaçlarında fiyat farkı almak zorunda kalıyoruz. Bu konu, eczanelerden bağımsız gelişen bir durum olmasına rağmen çeşitli sorunlar yaşamaktayız. Yetkililerden bu iki konuda düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.”

“Yerli üretime teşvik ve kamu spotları oluşturulmalı”

Bulunmayan ilaçların temini ya da eş değer ilaç üretimine ağırlık verilmesi eczacıların az da olsa sorunlarına çözüm olacağını ifade eden Yalçın, “Maalesef tüm ilaçlar Türkiye’de üretilmiyor. Bununla beraber, artan maliyetler nedeniyle bazı firmalar Türkiye pazarından çekildi. Bu sebeple her ilaca erişimde zorluk yaşıyoruz. Bu gibi durumlarda aynı etken maddeyi içeren eşdeğer ilaçları öneriyoruz. İlaç yokluklarında en büyük çözüm, eşdeğer ilaçlardır ve bunlar tamamen aynıdır. Birinci basamak sağlık kuruluşu olduğumuzdan dolayı, şartlarımızın biraz daha iyileştirilmesini istiyoruz. Bulunmayan ilaçların temini ya da eşdeğer ilaç kullanımı konusunda kamu spotları oluşturulabilir. Yerli ilaç üretimine daha fazla ağırlık verilerek ve teşvik sağlanarak ilaç yokluklarının önüne geçilebilir.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.