DOLAR
38,7386
EURO
43,5630
ALTIN
3.924,60
BIST
9.679,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“İklim Krizi Tarımı Zorluyor”

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, iklim değişikliği ve kuraklığın tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, çiftçilerin bu zorlu süreçte yalnız bırakılmaması ve tarım politikalarının devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

“İklim Krizi Tarımı Zorluyor”
14.05.2025 21:47
5
A+
A-

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, iklim değişikliği ve kuraklığın tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, çiftçilerin bu zorlu süreçte yalnız bırakılmaması ve tarım politikalarının devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ebubekir Doğan, dünyada son yıllarda etkisini giderek artıran iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle çiftçilerin büyük zorluklar yaşadığını belirterek, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için devlet düzeyinde kalıcı ve uzun vadeli politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İklim değişikliğinin tarımsal üretimi doğrudan etkilediğine dikkat çeken Doğan, “Son yıllarda dünyada ciddi bir kuraklık, iklim değişikliği söz konusudur. Bunlar tarımsal üretimde çiftçiyi zorlamaktadır. Mevsimlerin kayması, ürünlerin zamanında yeterli yağış alamaması, gübre ve ilaç kullanım zamanlarının değişmesi nedeniyle çiftçiler sıkıntı yaşamaktadır. Bununla ilgili devletler düzeyinde iyileştirmeler, politikalar yapılması lazım.” dedi.

“Çiftçilik zor, riskli ve maliyetli bir meslek”

Çiftçilerin ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini belirten Doğan, “Çiftçiler çok zor şartlarda, ekonomik zorluklarla tarımsal üretim yapmaktadır. Çiftçilik uğraş isteyen bir iştir ve girdi maliyeti isteyen, riski yüksek olan bir sektördür. Dolayısıyla çiftçilerimize bu noktada destek olunması gerekiyor. Dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinde tarımsal üretim için büyük destekler sağlanıyor. Ülkemizde de sağlanıyor ama bugünkü şartlarda maalesef desteklerin yeterli olup olmadığı tartışmalıdır.” diye konuştu.

“Tarım politikaları devlet politikası olmalı”

Tarımın kısa vadeli hükümet politikalarının ötesine geçmesi gerektiğini savunan Doğan, “Tarım politikalarının devlet düzeyinde olması lazım. Devletin tarım politikası olmalıdır. Bakanlık ya da hükümetlerin değil. Çünkü tarım, uzun soluklu ve uzun süreli projeler, yatırımlar isteyen ve gelecekte altyapı sorunlarının çözülmesi gereken bir sektördür. Bu noktada çiftçilerimizin desteklenmesi ve tarımsal üretimin daha dengeli, doğru bir şekilde kanalize edilmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“Rekoltelerde düşüş bekleniyor”

Türkiye’nin bu yıl da kuraklıkla karşı karşıya kaldığını belirten Doğan, bu durumun ürün rekoltelerinde düşüşe neden olacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Sorunlardan dolayı çiftçilerimizin rahat bir üretim yaptığını söyleyemiyoruz. Çiftçilerimiz çok mutlu mudur? Sanmıyorum. Ülkemizde bu sene kuraklıkta söz konusudur. Rekoltelerde düşüş yaşanacaktır. Çiftçilerimiz tarımsal teknolojiden mutlaka devlet politikası olarak faydalanması ve gelecekteki proje ve planlamaların buna göre yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çiftçiler her zaman desteklenmesi, gözetlenmesi gerekir.”

“İklim değişikliğiyle mücadele uluslararası olmalı”

İklim değişikliği gibi küresel sorunların çiftçilerin tek başına mücadele edebileceği konular olmadığını vurgulayan Doğan, “Çiftçilerimizin dünyada devam eden iklim değişikliğiyle mücadele etme şansı yok. Çiftçinin tek başına böyle bir gücü yok. Bu doğal ve olağanüstü gelişen olaylardır. Hatta bir ülkenin yapması gereken bir şey değildir. Bütün dünyanın el atması gereken bir konudur. Dolayısıyla çiftçilerin bu konuda alabileceği pek bir önlem yok. Çiftçiler ancak sorunlarını iletebilirler. Bu sorunları iletme durumuna göre uluslararası bir politika oluşturulması gerekir ki çiftçilerimiz, özellikle iklim değişikliğinden daha az etkilenebilsin ve etkili tarımsal üretim yapılabilsin.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.