DOLAR
34,7445
EURO
36,6009
ALTIN
2.958,40
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
14°C
İstanbul
14°C
Açık
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
16°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

SON YAĞIŞLAR ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRDİ

Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, son bir haftada Batman ve ülke genelinde etkili olan yağışların, tarımsal kuraklık riskini şimdilik ortadan kaldırdığını belirtti.

SON YAĞIŞLAR ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRDİ
27.11.2024 14:22
7
A+
A-

Başkan Doğan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Batman’da bir hafta içinde yağan yağmurlar, kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerimizi rahatlattı. Özellikle kuru tarım yapılan bölgelerde yağışlar tarımsal üretim için büyük bir fırsat sunuyor. Önümüzdeki dönemde mevsim normallerinde yağışlar alınırsa kuraklık riski tamamen sona erecek.”

800 BİN DEKAR KURU TARIM ALANI YAĞIŞLAR BAĞLI

Batman’daki toplam 1-1,2 milyon dekarlık tarım arazisinin yaklaşık 800 bin dekarında kuru tarım yapıldığını belirten Doğan, yağışların özellikle bu alanlar için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Bölgede ağırlıklı olarak buğday, mercimek ve arpa ekimi yapıldığını ifade eden Doğan, “Bu tür ekilişlerde yağışın zamanında ve yeterli olması kuru tarım işletmeleri açısından kritik önemdedir” dedi.

ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ

Batman ovasında yağmur, yüksek kesimlerde ise kar şeklinde etkili olan yağışların çiftçiler için umut olduğunu belirten Doğan, “Uzun süredir ekim hazırlığı yapıp kuraklık nedeniyle ekime başlayamayan çiftçilerimiz, yağışların ardından yoğun bir şekilde çalışmalarına başladı. Yağışlar sayesinde toprağın tavına ulaşmasıyla birlikte endişeli bekleyiş sevince dönüştü” diye konuştu.

FAZLA GÜBRE KULLANIMINA DİKKAT!

Doğan, açıklamasında çiftçilere fazla kimyevi gübre kullanımından kaçınmaları yönünde uyarılarda da bulundu. Toprakların yoğun tarımsal faaliyetler nedeniyle yorulduğuna dikkat çeken Doğan, “Gelişigüzel ve fazla kimyevi gübre kullanımı, uzun vadede toprağın yapısını bozuyor, organik bileşenlerini tüketiyor ve yeraltı su kaynaklarını kirletiyor. Çiftçilerimizden, topraklarını gerektiği kadar gübrelemelerini ve zaman zaman dinlendirmelerini rica ediyoruz” dedi.

Yağışların çiftçiler için bereketli bir yılın habercisi olduğunu belirten Doğan, “Tüm çiftçilerimize bol yağışlı, bereketli ve kazancı bol bir yıl diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.