DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
34°C
Batman
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
22°C

Enerji çalıştayı start aldı

Batman Üniversitesi’nde Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve maden alanlarında cari dengeyi sağlamaya yönelik “Katma Değerli Üretim ve Teknolojik Dönüşüm” konulu çalıştay programı gerçekleştirildi.

Enerji çalıştayı start aldı
REKLAM ALANI
23.02.2024 14:45
44
A+
A-

Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen enerji çalıştayıda, alanında uzman pek çok katılımcı yer aldı.

23-24 Şubat tarihlerini kapsayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Burada yapılacak olan çalışmalarımız düşünün sadece Gabarın hayır Karadeniz doğal gazımız bulundu işleniyor yakında katılacak. Ülkemizin cari açığını enerjiden dolayı yapılmış olan enerjiden dolayı ortaya çıkan aslında cari açığın azalmasına yol açacak. Peki, bu sadece enerji sektörüne mi katkı sağlayacak hayır ben bir uluslararası ilişkileriyim Ulusları arası ilişkilerinde domino teorisi dediğimiz bir yaklaşım var. Enerjiye katkı sağladığı gibi cari sektördeki açığın kapanması sadece enerji sektöründe değil mal ve hizmetlere kadar diğer bütün sektörlerde sizlerin her birinizin hem birimizin cebinin rahatlamasına yol açacaktır. Peki, bu bize başka ne sağlayacak bakın Ülke olarak ülke ekonomizmin genişlemesi kuvvetlenmesi bize neyi sağlayacaktır. Ülkemizin Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sadece bölgesinde değil etrafında değil dünyada söyleyecek söz var. Dünyada söylediği sözlerin bakış acısının vizyonunun ufkunun daha da genişleyip daha da sağlam temeler ile otura bilmesi bunu başara bilmesi bunu kalıcı hale getire bilmesi aynı zamanda neye bağlı bizim Uluslararası ilişkilerde bizim çok temel bir yaklaşımız vardır. Gücünüz kapasitenizde doğru orandadır bu vizyon uzu ortaya koyacak bu vizyon uzu gerçekleştirecek maddi gücünüzün de olması gerekiyor. Bugün burada yapıyor olduğumuz çalıştayın bir diğer anlamı da şudur bakın ülkemizin Türkiye Cumhuriyeti cari açığın kapanmasına azalmasına yönelik olan enerji temeli bu çalışmalar domino etkisi teorisiyle sadece enerjide diğer alanlarda Uluslararası ilişkilerde bakın birleşmiş milletler platformumda Cumhurbaşkanımızın önderliğinde öncülük ettiği diğer bir kısım savların politikaların geliştirilmesinde, uygulanmasında kalıcı hale getirilmesinde çok önemli doneler taşıyacaktır” dedi.

Rektör Demir’in ardından söz alan Cihannüma Derneği Enerji ve Maden Çalışma Grubu Başkanı Mithat Cansız, “Ekonomik hafif resmi bir sıkıntıdan geçiyoruz. Enflasyon, cari açık, faiz oranlarından bahsediliyor, işsizlik oranlarından, zamlar vesaire bütün bunlar ondan dolayı husule geliyor. Bunu kökünden çözmek içinde uzun vadede katma değer üretim yapması gerekiyor bir ülkenin oda şuanda özelikle savunma sanayiler biliyorsunuz çok göz dolduran bizlere gurur veren güzel gelişmeler var. Umut ediyoruz ki bu bütün sektörlere teşvik olur orta uzun vadede hem de kısa vadede yapılacak ithalat için ödediğimiz olduğumuz enerji ve madden alanındaki bu alımları nasıl biz kontrol altına alırız azaltırız. Bugün burada inşallah bunu konuşacağız bunu yapmak yüzde yüz değil ama yüzde 30 nispetinde yapılsa dahil bir anda ekonomiye nasıl bir olumlu katkı sağlayacağını hep beraber birlikte göreceğiz” diye konuştu.

ÇALIŞTAY 2 GÜN SÜRECEK

Batman Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi̇ – Elektrik -Elektronik Mühendisliği̇ Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, “Bugün Batmanda Cihannüma Derneği, Batman Üniversitesi, Batman Valiliği ve Belediye iş bilirliği sponsorluğunda yapılan bir çalışmada bulunuyoruz. Çalışmamız enerji çalıştayı enerji çalıştayı madden ve cari açıkla ilgili açılış konuşmasından sonra yuvarlak masa oturumlarında maden, enerji, petrol ve doğal gaz alanındaki diğer uzman idari amirler ile oturumlar gerçekleştirecektir. Oturumlarda cari ve madden açığı cari doğalgaz, madden, petrol ile ilgili cari açık dengesini sağlanması hususunda bazı çalışmalar yapılacak. Burada arz güvenliği cari dengenin sağlanması ve diğer konu enerji konu başlıkları 3 farklı oturumla 3 ayrı masada 2 gün boyunca değerlendirilecek. Değerlendirme akabinde bir rapor sunulacak ve bu rapor Bakanlıkta ve diğer ilgili enerji paydaşlar sunulmak üzere kitapçık haline getirilerek sunulacaktır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.