DOLAR
32,3797
EURO
34,7540
ALTIN
2.429,89
BIST
9.943,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Hafif Yağmurlu
30°C
Batman
30°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

“Engellilerin yüzde 99’u yoksuldur”

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, 2024 yılı TBMM bütçe görüşmeleri Genel Kurul konuşmasında engelli bireylerin sorunlarına değindi.

“Engellilerin yüzde 99’u yoksuldur”
REKLAM ALANI
26.12.2023 09:50
6
A+
A-

“NÜFUS ORANINDA PAY AYRILMALI”

Engelli bireylerin kamu bütçesinden nüfusları oranında pay almaları gerektiğini vurgulayan Oduncu, “Engelliler AKP iktidarının arka bahçesi değildir. Engellilere kamu bütçesinden nüfusları oranında pay ayrılmalıdır. Engelliler nüfus içerisinde yüzde 12’den fazlasını oluşturuyorsa bütçede de, sınıfta da, işyerinde de, sokakta da, sinema salonun da ve bu genel kurulda da aynı oranda olabilmelidir. Türkiye’de engellilerin yüzde 99’u yoksuldur ve sürekli derin bir yoksulluğun kısır döngüsünde kalacakları bir sosyal yardım ve istihdamsızlık politikası uygulanmaktadır. Türkiye’de 10 milyon engelli vardır ama istihdamdaki engelli sayısı 250 bin kişi bile yoktur. Türkiye’de mevcut durumda üniversite okuyan engelli kişi sayısı 60 bin iken iktidarın 3 yıl içinde 2000 atama hedefi ciddiyetsizliktir. Engelli istihdam hedefi her yıl en az 35 bin kişi olmalıdır. İstihdam her engel grubundan yapılmalıdır burada da ayrımcılık yapılmamalıdır” diye konuştu.

 “İLAÇ TEMİNİNDE SIKINTI YAŞANIYOR”

SMA’lı hastaların da durumuna dikkat çeken Oduncu, Batmanlı DMD hastası Munzur Aslan’ın ailesinin çocuklarının tedavisi ilaç temini konusunda sıkıntı yaşadığını ifade ederek, “Bu aileler ithal ilaç alabilmek için sokak sokak dolanmaktadır. SSPE’li aileler evlatları ölmeden bir deva bulunsun diye uğraşmaktadır. Yardımcı teknolojilerin dünyada geldiği aşamadan 10-15 yıl geridedir bu ülke. Üstün milli teknolojinizi biraz da akülü sandalye, koltuk değneği, işitme cihazı yapmaya, yerli ve etkili ilaç üretmeye yöneltin! Halkımızı, engellileri, yaşlıları ilaç tekellerinin, uluslararası sermaye tekellerinin insafına mahkum bırakmayın” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.