DOLAR
32,4349
EURO
34,7857
ALTIN
2.435,09
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
29°C
Batman
29°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

DEMİR, ANKARA’DA YAPILAN “EKONOMİ ŞURASI” TOPLANTISINDA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz başkanlığında, Türkiye Ekonomi Şurası toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ikiz Kuleler’de yapıldı. Batman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Abdulkadir DEMİR toplantıya konuşmacı olarak katılım sağlamıştır. Batman ilimiz ile ilgili sorunları gündeme getirmiştir.

DEMİR, ANKARA’DA YAPILAN “EKONOMİ ŞURASI” TOPLANTISINDA
REKLAM ALANI
17.08.2023 13:59
155
A+
A-

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU, Oda/Borsa Başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan ekonomi şuralarının, kamu ile özel sektörün bir araya geldiği, sıkıntıları ve önerilerini doğrudan icra makamına iletebildiği çok önemli bir platformdur. Bu platformda dile getirilen pek çok gündemin çözüme kavuşturulması noktasında çalışmalar yapılmaktadır.

 -BATSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Abdulkadir DEMİR;

Batman ilimizin gelişmesi ve büyümesini sağlayan Tekstil sektörünün sorunlarını dile getirdi.

“Batman’daki gençlerin çoğu büyük şehirlere tekstil işçisi olarak çalışmak için yoğun göç etmekteydiler. 10 yıl içinde Batman’da tekstile yapılan yatırım sayısı arttıkça tersine göç serüveni başlamıştır. Büyük şehirlerde tekstil elemanı olarak çalışan gençlerimiz memleketleri Batman’da çalışmak üzere geri dönmüşlerdir. Şuan Batman’da 435 tekstil firması mevcuttur ve bu sektörde toplam 42 bin tekstil çalışanı vardır. Kalifiyeli personel, Personel maaşları, enerji, lojistik, hammadde ve maliyet artışlarından kaynaklı tekstil sektörü şehrimizde ve aynı zamanda ülkemizde üretimin durması noktasına kadar gelmiştir. Bu maliyetlerden kaynaklı Avrupa ülkeleri (marka firmalar) üretim için Ortadoğu ülkelerine yönelmektedirler. Günümüz ekonomik sorunların yaşanmasıyla beraber birçok işletme küçülmeye doğru ilerliyor”  dedi.

Sayın DEMİR,

Sektör ile alakalı sorun ve çözümleri rapor halinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet YILMAZ’ a sundu.

  1. İŞKUR’un 08 Nisan 2022 Tarihli ve 31803 Sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik mevzuat değişikliğinden kaynaklı, tekstil işletmeleri İŞKUR üzerinden personel temini yapamamaktadır. Bu mevzuat değişikliğinin kaldırılması.
  2. Kalifiyeli eleman yetiştirebilmek ve istihdam sağlanabilmesi için Milli Eğitim, KOSGEB ve DİKA gibi kurumların tekstil sektörü üzerine destekleyici projeler yürütmesi.
  3. Artan maliyetler karşısında, üretici ve sanayiciye enerji indirimi sağlanması.
  4. Maliyetleri karşılayabilmek ve üretimin sürdürebilmek için, Üretici ve Sanayiciye düşük faizli kredi desteği sunulması.
  5. Üretici firmaya deprem vergisi adı altında yüklenen büyük oranlardaki vergilerin silinmesi ve vergi yükünün hafifletilmesi.
  6. Mevcut firmaların üretimini yapabilmesi ve istihdamı yürütebilmesi açısından gerekli tedbirlerin alınması ve Batman ilimizde Tekstil Cazibe Merkezi kurulması
  7. Ortadoğu ülkelerine iş gezisi, ülkelerin ticaret müşavirlikleri ile iletişim ağı kurma, Ortadoğu Pazar Stratejisi oluşturmak (Bölgesel markalaşma faaliyetleri)

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, “Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform adımlarını kademeli bir şekilde devreye alarak Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir büyüme için daha elverişli bir ortamın sağlanması ve ekonomimizin potansiyelinin daha da yükselmesini istiyoruz.” dedi.

Eylül ayının ilk yarısında açıklamayı planladıkları Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları çerçevesinde, son dönemde iş dünyası temsilcileriyle istişareleri sürdürdüklerini, aynı şekilde 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı’nı da sonuçlandırmak üzere olduklarını ve ekim ayında Meclise sunacaklarını belirten Yılmaz, Türkiye’nin her köşesinde sahanın, sektörlerin güncel durumuna ve en önemli sorunlarına vakıf, 81 il ve 160 ilçedeki 365 Oda ve Borsa’nın sahadan gelen görüş ve taleplerini son derece önemsediklerini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.