DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
32°C
Batman
32°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
23°C

“BATMAN ÇAYI’NDA ÇEVRE KATLİAMI YAŞANIYOR”

Batman Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Vahdettin Tüzün, Batman çayında yaşanan çevre felaketi ile ilgili açıklamada bulundu.

“BATMAN ÇAYI’NDA ÇEVRE KATLİAMI YAŞANIYOR”
REKLAM ALANI
25.03.2023 13:29
268
A+
A-

Batman Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Vahdettin Tüzün; “Yetkililerin sorumsuzluğu yüzünden BOTAŞ’ın Batman Çayı üzerinden geçen Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’ndan çaya petrol aktı. Boru hattındaki petrol Batman Çayı ile Dicle Nehrini siyaha boyadı. Akan petrol su ile birlikte yer altı sularına ve toprağa karışarak çevre katliamına neden oldu. Yetkililer önlem alındığını ifade etse de petrol sulara karıştıktan sonra Dicle Nehrine kadar akmış ve büyük bir kirliliğe sebebiyet vermiştir. Çevreye yayılan petrol suyu, toprağı ve yer altı sularını kirleterek doğa katliamına neden olmuştur. Yaşanan bu çevre katliamı ile ilgili önlem alınarak petrol boru hatlarının taşınması gerekmektedir. Boru hatlarının Batman çayından geçmesi son derece tehlikeli durumlar oluşturmaktadır. Bu tehlikenin önüne geçmek için boru hatlarının taşınması kentin geleceği açısından zorunludur. Batman Çayı ile Dicle Nehri’nde oluşan kirlilik ile ilgili çalışma yapılmadığı da tarafımızca gözlemlenmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi petrol suya karıştığı anda hızlı bir şekilde yayılmakta ve doğaya uzun yıllar süren zararlar vermektedir. Alınan önlemlerin yetersizliği yüzünden çevre tahribatının boyutları tespit edilememiştir. Valilik tarafından yapılan açıklamada bile köylülerin ihbarı ile bilgi alınmış ve vanaların kapatıldığı belirtilmiştir. Sızıntının ne zaman başladığı ve Batman Çayı’na ne kadar petrol aktığı yetkililer tarafından açıklanmamıştır. Olayla ilgili etkin ve şeffaf bir soruşturmanın yapılarak kamuoyuna bilgi verilmesi gerekmektedir. İhmali olan kişi ve kurumların kanun önünde hesap vermesini ve boru hatlarının Batman Çayı’ndan taşınmasını talep ediyoruz. Kamuoyu adına konunun takipçisi olacağımızı ve Batman Çayı ile ilgili korunma altına alınması için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.

Kentin yaşam alanını ve temiz içme suyunu karşılayan Batman Çayı’nın korunması gerektiğini daha önce talep ettik. Yetkililerden ve Batman kamuoyundan Batman Çayı havzasının koruma altına alınması için tekrar çağrı yapıyoruz. Batman Çayı kentin nefes aldığı ve canlı yaşamıyla koruma altına alınması gereken bir alan. Kentin içme sularının sağlandığı Batman Çayı’nın korunması kentin geleceği açısından son derece önemlidir. Yaşanacak en ufak bir ihmal suya, canlı yaşamına ve Batman halkına geri dönüşü imkansız zararlar veriyor vermeye de devam edecektir. Batman Çayı havzasının korunması için önlemlerin alınması geleceğimizin korunması demektir.

Batman emek ve demokrasi platformu olarak konunun takipçisi olacağımızı bir kez daha vurguluyor yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.