DOLAR
32,3800
EURO
34,7251
ALTIN
2.424,71
BIST
10.005,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Hafif Yağmurlu
30°C
Batman
30°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

HUKUKU SAVUNMAK GEREKİR!

Bilindiği üzere İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi’nin Hatay Milletvekili Av. Can Atalay’ın bireysel başvurusu üzerine vermiş olduğu ihlal kararına uymayarak kararı gereği için Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermiştir.

HUKUKU SAVUNMAK GEREKİR!
REKLAM ALANI
09.11.2023 10:16
64
A+
A-

Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım 2023 tarihli kararı ile skandal bir karara imza atarak Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına uyulmamasına ve hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiştir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi kararına uymamasına Anayasal yetkisi olmadan karar vermesi, Anayasa’nın fiilen işlevsiz kılınması sonucunu doğurmaktadır. Bu durumun ise Anayasal bir hukuk devleti açısından ciddi meşruiyet sorunlarına yol açacağı kuşkusuzdur.

Bu kapsamda temel hakların Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluyla korunması sistemini tartışmaya açmak da hukuk devleti ilkesini zedelemektedir.

Türkiye, hukuk devleti ilkesi açısından çok ciddi bir krizle karşı karşıyadır. Bu krizin aşılabilmesi için öncelikle 2797 Sayılı Yargıtay Kanunu’nun 46. maddesi uyarınca Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri hakkında derhal soruşturma işlemlerine başlamalıdır. Bu hususta Baromuzca da ilgili hakimler hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır.

Yine Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ara kararına karşı itiraz yolunu göstermemesi hukuka aykırı olup anılan karara karşı Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne itiraz yolunun açılması ve Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin itiraz üzerine skandal kararı ortadan kaldırarak Anayasa Mahkemesi kararına uyması gerekmektedir.

Batman Barosu, hukuk devleti ilkesini zedeleyen her türlü tutum ve kararın tereddütsüz karşısında olacaktır.

Kamuoyuna ve meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.