DEVA Parti’li Ekmen, Eskişehir’deki Kavuncu Göleti ve çevresi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu:
“Doğal sit alanı tescilinin ardından Kavuncu Göleti için bir yönetim planı hazırlanacak mıdır?”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen; Eskişehir’in Günyüzü ilçesinde yer alan Kavuncu Göleti ve çevresinin başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ve sucul ekosisteme ev sahipliği yapan zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Kavuncu Göleti’nin doğal sit alanı olarak tescillenmesi amacıyla ön değerlendirme çalışmalarının yapıldığını ve ekolojik temelli bilimsel araştırma raporunun hazırlandığına dikkat çeken Ekmen, “Kavuncu Göleti ve çevresinin doğal sit alanı olarak tescillenmesi sürecinde gelinen son aşama nedir? Tescil kararının ilanı için öngörülen takvim ne zamandır?” diye sordu.
‘Kavuncu Göleti’nin çevresinde doğallığı tehdit eden faaliyetler tespit edilmiş midir?’
DEVA Partili Ekmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ekmen, “Eskişehir’in Günyüzü ilçesinde yer alan Kavuncu Göleti ve çevresi, başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ve sucul ekosisteme ev sahipliği yapan zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bu yönüyle gölet, bölgesel ölçekte önemli bir doğal yaşam alanı niteliği taşımaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Kavuncu Gölet’inin doğal sit alanı olarak tescillenmesi amacıyla ön değerlendirme çalışmaları yapılmış ve ekolojik temelli bilimsel araştırma raporu hazırlanmıştır. Söz konusu raporun, dört mevsimi kapsayan akademik incelemelerle desteklendiği ve bu doğrultuda Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na gönderildiği açıklanmıştır. Bu gelişme olumlu bir adım olmakla birlikte bölgenin koruma statüsünün hangi zaman dilimi içinde kesinlik kazanacağı, halihazırda herhangi bir tehdit altında olup olmadığı ve doğal sit alanı tescilinden sonra nasıl bir koruma planlaması yürütüleceği gibi sorular yanıt beklemektedir” dedi.
Ayrıca Ekmen, “Kavuncu Göleti gibi ekolojik değeri yüksek alanların korunması yalnızca doğal yaşam açısından değil, aynı zamanda bölgesel iklim dengesi, yerel tarım, su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve doğa temelli turizm açısından da büyük önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.
‘Kavuncu Göleti’nin Ramsar Sözleşmesi kapsamında uluslararası koruma statüsü kazanması yönünde bir girişimde bulunulması planlanmakta mıdır?’
Mersin Milletvekili Ekmen, Bakan Kurum’a yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı:
1. Kavuncu Göleti ve çevresinin doğal sit alanı olarak tescillenmesi sürecinde gelinen son aşama nedir? Tescil kararının ilanı için öngörülen takvim ne zamandır?
2. Bakanlığınızca yürütülen Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nun sonuçları kamuoyuyla paylaşılmış mıdır? Raporun içeriği kamuya açık hale getirilecek midir?
3. Kavuncu Göleti’nin çevresinde doğallığı tehdit eden faaliyetler (tarım ilaçları, sondaj, yapılaşma, atık boşaltımı vb.) tespit edilmiş midir? Bu tehditlere karşı alınan önlemler nelerdir?
4. Doğal sit alanı tescilinin ardından Kavuncu Göleti için bir yönetim planı hazırlanacak mıdır? Hazırlanacaksa bu planın içeriği ne zaman kamuoyuna duyurulacaktır?
5. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile bu süreçte iş birliği sağlanmakta mıdır? Yerel halkın sürece katılımı için yürütülen bilgilendirme ve istişare çalışmaları nelerdir?
6. Kavuncu Göleti’nin Ramsar Sözleşmesi kapsamında uluslararası koruma statüsü kazanması yönünde bir girişimde bulunulması planlanmakta mıdır?
7. Bakanlığınız tarafından doğal sit alanı ilan edilen alanların sayısı ve toplam yüzölçümü son 5 yıl içerisinde nasıl değişmiştir? 2024-2025 döneminde yeni ilan edilecek alanlara ilişkin planlamalar nelerdir?